Basis 2 : Tips & Tricks om online te werken!

Toen ik een leerling ooit vroeg wat het verschil is tussen online en offline zijn, antwoordde zij:

"Als je online bent, dan ben je er. En als je offline bent, dan ben je er gewoon niet bij."

Een mooie filosofische uitspraak die aantoont dat we tegenwoordig veel online zijn. We appen, we bekijken elkaars levens op social media, we maken verslagen voor (school)werk en we e-mailen.

 

Bij deze Challenge vind je tien 'probleemsituaties' die je online tegen kunt komen en jij gaat samen met een klasgenoot (samenwerken!) op onderzoek uit om deze problemen op te lossen. Je verzamelt alle oplossingen in een eigen Tips & Tricks-lijst.

Voorkennis :

Iedereen kan starten met deze opdracht. 

Tijd voor deze challenge :

150 min.

Checklist om je challenge te halen :

Checklist om je challenge te halen

  • Je hebt tien probleemstellingen opgelost die gaan over online werken en verwerkt die in een apart document genaamd Tips & Tricks.

Beoordelingspunten :

1,5 punt

Inleveren van je challenge :

  • Je stuurt een gedeeld Word-document Tips & Tricks naar je leraar en klasgenoot met wie je samen hebt gewerkt, met daarin de antwoorden op de tien probleemstellingen.

  • Voeg ook screenshots toe aan je Word-document waarin je aantoont dat je de opdrachten hebt uitgevoerd en zorg voor een mooie opmaak van je Word-document.

Vaardigheden :

  • Samenwerken

  • Probleemoplossend vermogen & creativiteit

Challenge:

Er worden een aantal probleemsituaties beschreven. Ga de probleemsituaties oplossen samen met een klasgenoot en verwerk de oplossingen in een Word-document met de titel Tips & Tricks.

1. Jippe (10) wil graag leren hoe je een screenshot maakt van het scherm dat je op de computer hebt openstaan. Hij weet niet hoe dit moet. Zoek voor Jippe uit hoe je een screenshot maakt van je scherm, probeer het zelf uit en leg in jouw Tips & Tricks uit hoe je een screenshot moet maken. 

2. Maaike (12) wil sneltoetsen leren van een toetsenbord, zodat ze sneller tekst kan selecteren, kopiëren, knippen en plakken. Ze weet niet wat de sneltoetsen zijn voor deze functies. Probeer zelf achter de sneltoetsen te komen (voor teksten selecteren, kopiëren, knippen en plakken) en verwerk dit in jouw Tips & Tricks.

3. Coen (13) wil in zijn OneDrive een mapje aanmaken en daar vier (rechtenvrije) dierenfoto's plaatsen. Hij weet niet hoe dit moet. Maak zelf een map aan in je eigen OneDrive met als titel 'Dierenfoto's' en plaats er vier rechtenvrije dierenfoto's in die je van het internet afhaalt. Plaats in je Tips & Tricks een screenshot van jouw aangemaakte map met de vier dierenfoto's.

4. Samir (12) wil graag websites die hij vaak gebruikt, op een vaste plek verzamelen. Dit kan hem tijd besparen. Er zijn verschillende manieren om te doen en Samir heeft gehoord over Symbaloo. Zoek zelf uit hoe je het best je favoriete websites kunt verzamelen en pas dit voor jezelf toe (dus voor websites die jij vaak gebruikt). Maak in je Tips & Tricks een advies voor andere leerlingen waarin je omschrijft welke manieren je kunt gebruiken om je favoriete websites te verzamelen.

5. Klaas (76) heeft een hele leuke verjaardag gehad met al zijn kinderen en kleinkinderen.  Klaas heeft met zijn oude Nikon enorm veel foto's gemaakt en wil die graag delen met zijn kroost. Iedereen zegt tegen Klaas dat hij WeTransfer maar moet gebruiken. Hij weet niet wat WeTransfer is. Zoek zelf uit wat WeTransfer is, gebruik het zelf en zoek online nog twee soortgelijke programma's met dezelfde functie. Verwerk de drie programma's (WeTransfer en twee andere naar keuze) in je Tips & Tricks.

6. Jouw leraar STEAM wil graag leren werken met handige apps voor in het Onderwijs. Op de website EduApp staan een heleboel handige apps. Zoek per vak een app uit die zowel handig voor jou als voor jouw leraar/lerares is en beschrijf deze apps in jouw Tips & Tricks. Leg ook uit waarom de app volgens jullie handig is.

7. Yuliette (14) wil graag weten hoe je bij YouTube-filmpjes ondertiteling kan krijgen, zodat ze de vlogs van haar Franse vriend Yann, die ze op de camping heeft ontmoet, kan volgen. Zoek uit hoe je bij YouTube-video's ondertiteling kan krijgen en geef een uitleg in je Tips & Tricks.

8. Stephan (12) is gestart in het tweede schooljaar van de middelbare school en is tot de conclusie gekomen dat hij wel erg veel wachtwoorden nodig heeft voor allerlei soorten websites en diensten. Hij gebruikt eigenlijk altijd hetzelfde wachtwoord op al deze plekken, maar hij weet dat dit niet echt veilig is. Van zijn vrienden heeft hij gehoord over een wachtwoordmanager, een programma dat wachtwoorden voor je aanmaakt en ze op een veilige plek bewaart. Ga zelf op zoek naar een goed wachtwoordmanager en maak een account aan, zodat je veilig je wachtwoorden kunt opslaan en zo veilig online handelt. Noteer in je Tips & Tricks de belangrijkste informatie over de wachtwoordmanager die je hebt gekozen en leg uit waarom het belangrijk is om dit te gebruiken.

9. Josiene (13) verzamelt munten. Van alle landen die met de euro betalen, heeft ze de muntstukken verzameld. Maar waar betaalden de landen eigenlijk mee voordat de euro werd geïntroduceerd? Ze wil graag opzoeken met welke munteenheid er in de euro-landen betaald werd voor de invoering van de euro. Ga zelf op onderzoek uit en maak in je Tips & Tricks een overzicht van de landen die met de euro betalen en met welke munteenheid zij vóór de euro betaalden.

10. Fausto (15) wil zijn eigen playlist maken op YouTube, zodat hij al zijn favoriete muziek kan verzamelen en opslaan. Maak zelf een account aan op YouTube en maak een Playlist van jouw favoriete muziek. Maak een screenshot van jouw playlist en zet deze in jouw Tips & Tricks.