Mediawijsheid : 

Jullie zijn aan de slag gegaan met jullie eerste Challenge! Het maken van een Prezi over één van deze 3 thema's rond mediawijsheid:

verslaving - cyberpesten - veilig online.

Vandaag gaan we kijken naar een documentaire die jullie mee neemt in de extreme wereld van Social Media. Kijk mee en vorm jouw mening over dit onderwerp.

screen-shot-2016-11-08-at-16-32-29.png
box 2.png

Open de film:  Blackmirror -  Serie 3 Episode 1: Nosedive

De 13 vragen bij de film :   

1. Wie is de hoofdrolspeler? 

2. Wat gebeurd er met haar in de film? 

3. Hoe realistisch is de wereld waarin de hoofdrolspeelster leeft? Hoe ziet die eruit? Wat maakt de wereld waarin zij leeft zo bijzonder? 

4. Zie je aspecten in de film gebeuren die jij ook herkent in jouw eigen leven of omgeving? 

5. Wat vind je ervan wat er met de hoofdrolspeelster gebeurd? 

6. Wat is de boodschap die de filmmakers hebben willen meegeven? 

7. Welke momenten uit de film waren voor jouw het meest aangrijpend? 

8. Wat is jouw mening over het onderwerp dat deze film aansnijd? 

9. Is het een happy end volgens jou? Waarom wel of waarom niet? 

10. Hoe zou jij hebben gereageerd als je in deze realiteit zou zijn opgegroeid? 

11. Herken je je in de hoofdrolspeelster? Of juist helemaal niet? Vertel.

12. Denk je dat er met jou hetzelfde zou kunnen gebeuren als met de hoofdrolspeelster in die situatie of zou je juist hele andere keuzes maken? 

13. Kijk je nu anders aan tegen social media gebruik? 

Download hier de vragenlijst:

Extra verdieping:

Soms komen we als mensen ver van onszelf af te staan. Het broertje van de hoofdrolspeelster roept tegen haar in de ruzie dat hij zijn zusje mist. Waarom? 

Waarom is het belangrijk om eerlijk, open en oprecht te zijn? Wat gebeurd er als we alleen maar de aardige dingen tegen elkaar zeggen die we denken dat de ander wilt horen? Wat is daar fout aan? 

Hoe kan je verbinding maken met mensen? Op welke momenten in de film zag je dat mensen wel echt ‘authentiek’ waren. Wat is dat; authenticiteit?

Extra oefening over Authenticiteit.

Maak tweetallen. Ga tegenover elkaar staan met een grote afstand. Loop nu langzaam naar elkaar toe en vind daarbij de juiste afstand waarop het nog steeds comfortabel is om elkaar aan te kijken, en waarbij je geen afstand voelt. Doe dit zonder te praten.

Zeg nu om de beurt een aantal opmerkingen die je niet meent. Probeer heel overdreven iets aardigs te zeggen. Wat gebeurd er in je gevoel? Wil je juist dichterbij of verder weg van deze persoon gaan staan?

Probeer het nu met een opmerking die je écht meent. Kijk de ander aan en geef een compliment die je écht de ander wilt geven. Hoe voelt dit voor deze persoon? Wil je nu juist dichterbij of verderweg van deze persoon gaan staan?

Kan jij voelen wanneer iemand authentiek is? Ben jij zelf altijd authentiek? Zou je dat willen zijn? Waarom wel of waarom niet? Wat is er mooi aan authentiek zijn?